اهمیت یک سخنران خوب

اهمیت یک سخنران خوب

تصور کنید در یک روز پاییزی به همراه دوستان و همکارانتان یک سخنرانی دعوت‌شده‌اید. برای قبول کردن یا قبول نکردن اینکه در آنجا حضور پیدا کنید چه معیارهایی را در نظر می‌‌گیرید؟ اگر به خاطر قوانین محل کار یا رودربایستی با یک دوست نزدیک مجبور به رفتن به آنجا نباشید؛ چه عاملی می‌تواند شمارا مجاب کند که حتی باوجود باران و یا راه دور خود را به آن جلسه برسانید؟

 به‌احتمال‌قوی اولین سؤالی که در ذهن شما نقش می‌‌بندد آن است که چه کسی قرار است سخنرانی کند. سؤال شما کاملاً به‌جا است. گاهاً سخنران مهم‌تر از موضوع سخنرانی است؛ به همین علت در این مقاله به بررسی اهمیت یک سخنران خوب و ویژگی‌های آن می‌‌پردازیم.

فن بیان

اولین مسئله‌ای که نظر حاضران در یک جلسه سخنرانی را جلب می‌‌کند ظاهر و صدای شماست. ممکن است افراد فایل‌های ضبط‌شده از سخنرانی را بعد از اتمام آن گوش کنند و یا اشخاص حاضر در قسمت‌های دورتر دید کافی نسبت به سخنران نداشته باشند؛ بنابراین مهم‌ترین ویژگی فیزیکی سخنران صدای او خواهد بود. 

اعتمادبه‌نفس شما باعث می‌‌شود حضار به شما توجه کنند. همچنین  به‌صورت ناخودآگاه احساس می‌‌کنند که مطالب شما ارزشمند است زیرا اگر با من من، صدای آرام و یا سرپایین افتاده مطالبتان را بیان کنید هیچ‌کس احساس نمی‌‌کند که شما به حرفه‌ای خود مسلط هستید.

آشنایی با مهارت های اصلی سخنران حرفه ای

 بنابراین نباید از قدرت اعتمادبه‌نفس و نشان دادن آن غافل شد. داشتن اعتمادبه‌نفس به این معنا نیست که در جلسه فریاد بزنیم و یا بین هرچند کلمه از خود تعریف کنید؛ بلکه به این معنا است که با خود و متن از پیش آماده‌شده‌ی خود احساس راحتی کنید. 

ممکن است در تجربه‌های اول سخنرانی در برابر جمعیت زیاد نیاز به کمی پشتیبان داشته باشید. کنار داشتن لیوانی آب می‌‌تواند به شما کمک کند تا برای چند لحظه بهانه نوشیدن آن برای خود زمان بخرید و دوباره باقدرت بیشتر به ارائه مطالب خود ادامه دهید. 

نکته دیگر زبان بدن است. شما با نحوه راه رفتن نشستن و ایستادن خود به‌صورت ناخودآگاه پیام‌هایی را به مخاطب خود منتقل می‌کنید که می‌‌تواند شمارا از دسته سخنران خوب سه دسته افراد خسته‌کننده و بالعکس جابجا کند. 

ثابت بودن وضعیت بدنی در تمام توی سخنرانی می‌‌تواند مخاطب را بسیار خسته کند بنابراین کمی قدم زدن،  چند بار تغییر موقعیت روی سن و جابجا کردن گوشه‌های لباس می‌‌تواند ظاهر فرد را از یکنواختی خارج کند.

ارتباط با مخاطب

یکی از راه‌های ارتباط گرفتن با مخاطب صداقت است. اگر سخنران حرف‌های خود را بدون حاشیه، با اعتمادبه‌نفس و به راحت‌ترین روش ممکن به مخاطب ارائه دهد مخاطب بهتر به ادامه صحبت‌ها توجه می‌‌کند. زمانی نظر مخاطب به حرف‌های شما جلب می‌‌شود که احساس صمیمیت و ارزشمندی کند.

 باید متن و لحن سخنرانی طوری باشد که انگار شما دارید مستقیم با او صحبت می‌‌کنید حتی اگر در میان جمعیت کثیری باشد. تفاوت یک سخنران خوب، حرفه‌ای و باتجربه با دیگر افراد آنجا مشخص می‌شود که پس از اتمام سخنرانی وی افراد درباره مطالب سخنرانی باهم به گفتگو بنشینند و با هیجان درباره نکات مختلف آن صحبت کنند. 

سخنرانی به روش برایان تریسی

بُعد دیگر سخنرانی، صمیمیت با مخاطب است. انتخاب یک سخنران خوب برای ارائه حائز اهمیت است؛ زیرا تنها یک سخنران حرفه‌ای می‌‌تواند با حاضرین ارتباط برقرار کند. کمی ‌‌تحقیق قبل از شروع جلسه و قبل از آماده کردن متن سخنرانی باعث شناخت بیشتر نسبت به علایق و مشترکات افراد می‌‌شود. 

قاعدتاً نمی‌‌توان در یک سالن پانصدنفری به‌طور تک‌به‌تک با تمام افراد ارتباط چشمی برقرار کرد و یا به آن‌ها مستقیماً اشاره کرد؛ بنابراین باید اکثریت جمعیت را در نظر گرفت و درباره یک وجه اشتراک آن‌ها سخن گفت. 

برای مثال اگر سخنرانی  برای جمعیتی از ورزشکاران انجام می‌‌شود، می‌‌توان به مشکلات استفاده از مکمل‌های ورزشی اشاره کرد تا داشتن احساس همدردی با آن‌ها، باعث صمیمیت بین سخنران و شنوندگان شود.

تأثیرگذاری و درگیر کردن مخاطب

یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های یک سخنران خوب این است که می‌‌تواند مخاطب را جذب کند و او را دارد تا به حرفه‌ای او گوش دهد. درگیر کردن مخاطب در جریان سخنرانی کار آسانی نیست اما با به‌کارگیری چند فن روانشناسی و فن بیان خوب می‌‌توان به آن دست‌یافت. 

راه دیگر برای درگیر کردن مخاطب، ایجاد کردن یک شروع و پایان مناسب است. به‌طوری‌که در همان جملات اول بابیان کردن مطالب جالب و کلیدی، توجه اشخاص را جلب کنید و آن‌ها را منتظر شنیدن ادامه‌ی بحث کنید. 

برای مثال می‌‌توان در ابتدا سؤالی نسبتاً دشوار و مهم را مطرح کرد، و با اشاره به این مطلب که در طول سخنرانی به آن جواب داده خواهد شد، مخاطب را تشنه‌ی شنیدن ادامه‌ی مطالب و جواب سؤال کرد. اگر قبل باز کردن مطالب، به‌طور خلاصه درباره‌ی تیترهایی که قرار است به آن‌ها پرداخته شود صحبت شود، مخاطب با آگاهی و دقت بیشتری به گوش دادن می‌‌پردازد.

یک سخنران ماهر می‌‌داند که زمان زیادی برای قضاوت شدن ندارد و باید در همان لحظات اول طرفداران خود را از میان جمعیت پیدا کند. نکته‌ی دیگر، جمع‌بندی و پایان مناسب است. حتماً شنیده آید که مغز ما، تنها به ابتدا و انتهای کلمات توجه می‌‌کند و اگر داخل متن، کلمات میانی دارای اشتباه املایی باشند، به‌احتمال‌قوی ذهن ما آن را ناخودآگاه اصلاح می‌‌کند. 

درباره سخنرانی هم قانونی شبیه به همین اصل وجود دارد. علاوه بر شروع خوب، سخنران باید برای یک پایان مناسب، تأثیرگذار و جامع نیز برنامه‌ریزی کند. گاهی استفاده از یک نقل‌قول، شعر و یا کمی بازی با کلمات ‌می‌‌تواند لحظات آخر را در ذهن افراد ثبت کند 

هدف سخنرانی

اگر سخنرانی توسط یک برند تجاری و با صرف هزینه‌های تبلیغاتی برگزارشده باشد، اهمیت مهارت‌های سخنران بیشتر خواهد بود. یک سخنران خوب ‌می‌‌تواند حضار را قانع کند که خرید محصولات و یا دریافت خدمات از آن شرکت برای آن‌ها چقدر مفید خواهد بود. از طرف دیگر معرفی و شناساندن کمپانی به افرادی که درباره آن اطلاعات ندارند نیز جزو وظایف سخنران تلقی می‌‌شود. 

گاهی نیز سخنرانی از طرف یک شرکت خاص انجام می‌‌شود ولی نه برای مشتریان، بلکه برای کارکنان و کارکنان. در این مراسمات معمولاً سخنران به‌به روز رسانی اخبار، قوانین جدید، انگیزه دادن و … می‌‌پردازد. به‌هرحال هر چه توانایی سخنران در جذب مخاطب بیشتر باشد اطلاعات بیشتری در جلسه به افراد منتقل می‌‌شود. 

البته باید این نکته را در نظر داشت که هرچقدر از مهارت‌های گوناگون و متنوع برای جلب نظر شنوندگان استفاده شود، بازهم پس از مدتی تمرکز افراد کاهش می‌‌یابد؛ بنابراین بهتر است که مدیریت زمان را در نظر داشت و طبق برنامه‌ی قبلی و بدون طولانی شدن سخنرانی  آن را به اتمام رساند. همچنین در سخنرانی‌هایی که اشاره‌ای به برندی خاص دارند و تبلیغاتی محسوب می‌‌شوند باید از تنوع درروند سخنرانی استفاده کرد تا مخاطب خسته نشود و شرکت کردن در سخنرانی‌هایی بعدی همان سخنران را نیز در نظر بگیرد. 

جمع‌بندی

دانستیم که نمی‌‌توان تأثیر مهارت‌های سخنران بر نحوه پیشروی سخنرانی را نادیده گرفت. یک سخنران خوب دارای ویژگی‌های زیادی است و تبدیل‌شدن به یکی از آن‌ها، نیازمند آزمون‌وخطا و یادگیری تکنیک‌های گوناگون است.

 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.